Шеснаесетта недела бременост – Што да очекувате?

Ви честитаме на 16-тата недела од бременоста! Ова е возбудлив период додека вашето бебе продолжува да расте и се развива.
Во оваа недела, вашето бебе сега е со големина на авокадо, долго околу 15 cm и тежи околу 110 gr. Нивните црти на лицето стануваат се подефинирани, вклучувајќи ги веѓите и трепките. Тие, исто така, почнуваат да развиваат покомплексен нервен систем, овозможувајќи им да прават покоординирани движења.
Можеби ќе почнете да чувствувате како вашето бебе се движи во текот на оваа недела. Овие движења, може да се чувствуваат како треперење во вашиот стомак. Ако ова е вашата прва бременост, можеби нема да ги почувствувате движењата сега, туку дури неколку недели подоцна.
Што се однесува до симптомите, оваа недела конечно може да почнете да чувствувате одредено олеснување од гадење и замор кои често ја придружуваат раната бременост. Сепак, може да почувствувате и нови симптоми, како што се болки во грбот, запек и зголемен апетит. Вашата матка, продолжува да се шири, што може да предизвика одредена непријатност или чувство на притисок во стомакот.
На вашиот пренатален преглед, гинеколог може да направи тест на крвта за да ги провери генетските нарушувања или абнормалности.

✅ NIFTY™ тестот е екстремно прецизен и сеопфатен скрининг, на сите 46 хромозоми, 94 утврдени синдроми + детектирање на пол на бебето и е со точност поголема од 99.9% .
Важно е да продолжите да се грижите за себе во овој период. Погрижете се да се одморите многу, да јадете здрава исхрана и да останете активни. Ако имате какви било грижи или прашања, не двоумете се да контактирате со вашиот доктор.
16-тата недела од бременоста е возбудливо време бидејќи вашето бебе продолжува да расте и се развива, а вие за прв пат почнувате да ги чувствувате нивните движења. Уживајте во ова посебно време и продолжете да се грижите за себе и вашето бебе кое расте.

May be an image of 1 person, child and text that says '16T HeAeлa oA 6pemeHocT NIFTY Invasive Fetal TrisemY test Non-'